Wysoki Kamień Koźlak

Piwo dolnej fermentacji o charakterystycznej ciemnomiedzianej barwie oraz słodowym zapachu przywodzącym na myśl zapach ciemnego pieczywa. Klarowne, długo leżakowane, mocne. W smaku wyczuwalna zbożowość łączy się z karmelowością i lekko owocowym tłem. Goryczka jest wyczuwalna, ale w stopniu niskim, współgra z całością.

Jest to styl piwa wywodzący się z Niemiec i uchodzący za klasykę gatunku. Znany tam pod nazwą Bock. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, w szczególności z pieczonym lub smażonym drobiem.

Wysoki Kamień (1058 m. n.p.m.) to szczyt w Górach Izerskich (Sudety Zachodnie). Rozciąga się stąd jedna z najpiękniejszych sudeckich panoram na Karkonosze, Góry Kaczawskie, Rudawy Janowickie, Góry i Pogórze Izerskie, Kotlinę Jeleniogórską. Znajduje się tu urokliwe schronisko wraz z wieżą widokową, budowane od 20 lat przez Państwa Gołba. Nielicznym szczęśliwcom udało się dojrzeć w okolicach Wysokiego Kamienia rysia! Szacuje się, że te największe europejskie koty zamieszkują Karkonosze i Góry Izerskie jedynie w liczbie 5 - 6 osobników. Szukajcie - a może znajdziecie, a na zachętę skosztujcie Koźlaka - piwa dolnej fermentacji, ciemnego, o niskiej goryczce, w smaku z nutką zbożowości.

Ekstrakt: 16%, alkohol: 6%.

Skład: Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.